Vad kan jag göra för att få bort något från webben?

Blogg

Någon har lagt ut uppgifter om dig på internet och du känner dig kränkt av det. Vad kan du göra? På den här sajten finns information och tips om vad du kan göra om det går fel. Vi har inte alla svar men vi kan hjälpa dig vidare.

Det här kan du göra själv...

Det finns flera saker du kan göra om du blivit oschysst behandlad på nätet. Här får du några tips:

…om du vet vem som publicerat uppgifterna om dig

I de allra flesta fall bör du först och främst vända dig till den person som publicerat uppgifterna. Kanske vet personen som lagt ut dina uppgifter inte om att du tagit illa vid dig.

…om uppgifterna om dig finns på en webbplats som är ansluten till en webbtjänst/webbhotell

Om den som lagt ut uppgifterna vägrar att rätta eller att ta bort dem kan du kontakta det företag som har hand om utrymmet där webbplatsen ligger och begära att uppgifterna ska tas bort. En blogg kan exempelvis ligga hos ett blogghotell.

Det är vanligt att både webb- och blogghotell har villkor som begränsar vilka typer av uppgifter som användarna får publicera. Om uppgifterna som du vill ta bort bryter mot användarvillkoren ökar dina chanser att få dem borttagna eftersom du då kan peka på att den som publicerat uppgifterna gjort fel.

Här kan du läsa mer om att hitta kontaktinformation till webbplatser

Bloggar

…om uppgifterna om dig finns på en medlemssajt/socialt nätverk/app som Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, Ask, Kik eller Periscope

Om någon har lagt ut uppgifter om dig som du känner dig kränkt av på en community, social nätverksajt eller liknande bör du först pröva att kontakta den användare som publicerat uppgifterna. Det kan gå snabbare att få bort uppgifterna så än att först kontakta sajten.

Hjälper inte det, bör du kontakta företaget/organisationen som ansvarar för sajten. Ofta finns det en rubrik i stil med ”Kontakta oss” på sajten, där det finns information om hur man kommer i kontakt med de som sköter sajten. Större sociala nätverkssajter har ofta en avdelning som hanterar klagomål från sina besökare.

Här hittar du information om hur du gör vid de vanligaste sajterna.

…om uppgifterna om dig finns på en katalogsajt (som Eniro och Hitta)

Katalogsajter är sajter där man kan söka efter personer och få information om exempelvis födelsedagar, adresser och telefonnummer. Informationen som sajterna använder hämtas vanligtvis från teleoperatörer eller kreditupplysningsföretag .

Skolfoto

Sajter som har nummerupplysning, som Eniro.se och Hitta.se får uppgifter från teleoperatörer. Om du inte vill att dina adress- och telefonnummer ska synas när man söker på sådana sajter kan du kontakta din teleoperatör och begära att uppgifterna inte lämnas ut till nummerupplysningsföretag.

I dag finns det ett antal olika katalogsajter som hämtar uppgifter från kreditupplysningsföretag, där man till exempel kan se vad olika personer tjänar. De flesta av dessa har så kallade utgivningsbevis för sin publicering av personuppgifter på sajten. Då gäller inte personuppgiftslagen. Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet enligt personuppgiftslagen, kan inte göra något då personuppgifter publiceras på en sajt som har utgivningsbevis. Det kan vara väldigt svårt att få bort uppgifter från en sådan sajt. Du kan alltid pröva att kontakta sajten och be att dina uppgifter ska tas bort. Men om sajten vägrar är möjligheten att få bort uppgifterna tyvärr mycket begränsad.

Här kan du läsa mer om utgivningsbevis

Steg-för-steg: Så här tar du reda på om en sajt har utgivningsbevis

Du kan själv undersöka om en webbplats har utgivningsbevis eller inte. Så här gör du:

1. Gå till: www.radioochtv.se. I rutan Sändningsform väljer du Utgivningsbevis.

Sök på www.rtv.se

2. Ange något sökvillor, som exempelvis domänadress (webbadress). Prova att ange adressen både med och utan "www."

Eniro

3. Klicka på Sök. I vårt exempel syns att Eniro.se har utgivningsbevis.

Skulle du vilja få en bild eller annan personuppgift borttagen från en webbplats med utgivningsbevis, måste du vända dig direkt till den webbplatsen.

...om uppgifterna om dig står på en tidnings webbplats

Tidningar, tevebolag och andra traditionella massmedieföretag som också har en webbplats har i normala fall automatiskt ett grundlagsskydd för webbplatsen. Grundlagsskyddet innebär att reglerna i personuppgiftslagen inte gäller.

Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet enligt personuppgiftslagen, kan inte göra något då personuppgifter publiceras på en grundlagsskyddad sajt.

Här kan du läsa mer om webbplatser som ges ut av massmedieföretag

I Sverige finns det etiska regler för press, radio och tv som bland annat uppmanar massmedia att respektera den personliga integriteten. En publicering i en tidning som strider mot de pressetiska reglerna kan anmälas till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Även en tidnings publiceringar på internet kan anmälas om det företag som ger ut nättidningen är medlem av Tidningsutgivarna eller Sveriges Tidskrifter.

Här kan du göra en anmälan av det som publicerats i en tidning

…om det är en myndighet som har publicerat uppgifterna om dig

Kontakta myndigheten, det ska finnas kontaktinformation på webbplatsen, och begär att de kränkande uppgifterna rättas eller raderas.

         Steg-för-steg: Så här tar du reda på vem som är ansvarig för en webbplats

Om du vill anmäla en kränkning och det inte finns någon kontaktinformation på webbplatsen, så finns det knep för att ta reda på vem som är ansvarig för en webbplats. På internet finns det katalogtjänster som innehåller uppgifter om vem som äger en viss webbadress. För svenska sajter, vars webbadress slutar på .se finns en sådan katalog hos Internetstiftelsen i Sverige.

Här kan du söka efter en viss domänadress

Fyll i adressen

1. Fyll i adressen du undrar över (utan inledande www). Klicka på Sök.

Nu visas informationen

2. Nu visas diverse information om webbplatsen. Klicka på länken till kontakt-id (det inringade fältet på bilden).

Säkerhetskoll

3. Av säkerhetsskäl måste du skriva in en slumpmässigt vald ramsa och därefter trycka på retur på tangentbordet.

Nu visas kontaktinformation

4. Nu visas utförlig kontaktinformation om webbadressen. Bland annat visas e-postadressen till den som är ansvarig för sajten.

För sajter vars adress slutar på .com eller .org och annat kan du använda flera andra katalogtjänster.

Här kan du söka bland sajter som inte slutar på .se 

Om webbplatsen du försöker kontakta har en adress som ser ut så här: www.leverantör.se/minegensida eller www.leverantör.se/~416443 har den inget eget domännamn. Vänd dig då direkt till leverantören, (i exemplen skulle du kunna pröva att mejla till adressen support@leverantör.se).