Det finns flera saker du kan göra om du blivit oschysst behandlad på nätet. Här får du några tips:

…om du vet vem som publicerat uppgifterna om dig

I de allra flesta fall bör du först och främst vända dig till den person som publicerat uppgifterna. Kanske vet personen som lagt ut dina uppgifter inte om att du tagit illa vid dig.

…om uppgifterna om dig finns på en webbplats som är ansluten till en webbtjänst/webbhotell

Om den som lagt ut uppgifterna vägrar att rätta eller att ta bort dem kan du kontakta det företag som har hand om utrymmet där webbplatsen ligger och begära att uppgifterna ska tas bort. En blogg kan exempelvis ligga hos ett blogghotell.

Det är vanligt att både webb- och blogghotell har villkor som begränsar vilka typer av uppgifter som användarna får publicera. Om uppgifterna som du vill ta bort bryter mot användarvillkoren ökar dina chanser att få dem borttagna eftersom du då kan peka på att den som publicerat uppgifterna gjort fel.

Här kan du läsa mer om att hitta kontaktinformation till webbplatser

…om uppgifterna om dig finns på en medlemssajt/socialt nätverk/app som Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, Ask, Kik eller Periscope

Om någon har lagt ut uppgifter om dig som du känner dig kränkt av på en community, social nätverksajt eller liknande bör du först pröva att kontakta den användare som publicerat uppgifterna. Det kan gå snabbare att få bort uppgifterna så än att först kontakta sajten.

Hjälper inte det, bör du kontakta företaget/organisationen som ansvarar för sajten. Ofta finns det en rubrik i stil med ”Kontakta oss” på sajten, där det finns information om hur man kommer i kontakt med de som sköter sajten. Större sociala nätverkssajter har ofta en avdelning som hanterar klagomål från sina besökare.

Här hittar du information om hur du gör vid de vanligaste sajterna

Läs medlemsvillkoren!

Medlemssajter har nästan alltid egna regler för vad man får skriva. Därför bör du kontrollera villkoren. Om personen som publicerat uppgifterna om dig bryter mot sajtens egna villkor ökar dina chanser att få uppgifterna borttagna. Många sajter varnar i sina regler att om en användare bryter mot sajtens egna regler så kan informationen tas bort och användaren stängas av. Vid grova överträdelser är det inte ovanligt att sajter polisanmäler publiceringen.

…om uppgifterna om dig finns på en katalogsajt (som Eniro och Hitta)

Katalogsajter är sajter där man kan söka efter personer och få information om exempelvis födelsedagar, adresser och telefonnummer. Informationen som sajterna använder hämtas vanligtvis från teleoperatörer eller kreditupplysningsföretag .

Sajter som har nummerupplysning, som Eniro.se och Hitta.se får uppgifter från teleoperatörer. Om du inte vill att dina adress- och telefonnummer ska synas när man söker på sådana sajter kan du kontakta din teleoperatör och begära att uppgifterna inte lämnas ut till nummerupplysningsföretag.

I dag finns det ett antal olika katalogsajter som hämtar uppgifter från kreditupplysningsföretag, där man till exempel kan se vad olika personer tjänar. De flesta av dessa har så kallade utgivningsbevis för sin publicering av personuppgifter på sajten. Då gäller inte personuppgiftslagen. Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet enligt personuppgiftslagen, kan inte göra något då personuppgifter publiceras på en sajt som har utgivningsbevis. Det kan vara väldigt svårt att få bort uppgifter från en sådan sajt. Du kan alltid pröva att kontakta sajten och be att dina uppgifter ska tas bort. Men om sajten vägrar är möjligheten att få bort uppgifterna tyvärr mycket begränsad.

Här kan du läsa mer om utgivningsbevis

Så här tar du reda på om en sajt har utgivningsbevis

…om uppgifterna om dig står på en tidnings webbplats

Tidningar, tevebolag och andra traditionella massmedieföretag som också har en webbplats har i normala fall automatiskt ett grundlagsskydd för webbplatsen. Grundlagsskyddet innebär att reglerna i personuppgiftslagen inte gäller.

Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet enligt personuppgiftslagen, kan inte göra något då personuppgifter publiceras på en grundlagsskyddad sajt.

Här kan du läsa mer om webbplatser som ges ut av massmedieföretag

I Sverige finns det etiska regler för press, radio och tv som bland annat uppmanar massmedia att respektera den personliga integriteten. En publicering i en tidning som strider mot de pressetiska reglerna kan anmälas till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Även en tidnings publiceringar på internet kan anmälas om det företag som ger ut nättidningen är medlem av Tidningsutgivarna eller Sveriges Tidskrifter.

Här kan du göra en anmälan av det som publicerats i en tidning

…om det är en myndighet som har publicerat uppgifterna om dig

Kontakta myndigheten, det ska finnas kontaktinformation på webbplatsen, och begär att de kränkande uppgifterna rättas eller raderas.

Så här tar du reda på vem som är ansvarig för en webbplats